UPS: David Nsalasatta

David Nsalasatta Commissioner Rehabilitation Services
David Nsalasatta

Ik ben in 1962 geboren in het Mulago Hospital in Kampala in het centrum van Uganda. Op de leeftijd van 25 ben ik afgestudeerd aan de Makarere Universiteit met een Bachelor in sociaal werk en sociaal beleid. Later in 2003 heb ik een Master's degree in counseling psychologie behaald aan dezelfde universiteit. Op zoek naar een baan in 1985, heb ik aan interviews deelgenomen die door Uganda Prisons Service (UPS) werden uitgevoerd om vijftien gevangenis officieren te selecteren. Later ontdekte ik dat ik als een van de vijftien geselecteerd was uit meer dan vierhonderd kandidaten. Dus vond ik dat ik veel geluk had. Aan het begin van de anderhalf jaar durende opleiding voor cadet gevangenis officier kwam ik erachter dat het niet zou leiden tot een certificaat anders dan de bevestiging als gevangenis officier, dit was een grote teleurstelling, maar in die tijd waren er niet veel vacatures dus besloot ik om vol te houden. Tot op de dag van vandaag heb ik geen spijt van deze beslissing, gevangenis officier is een boeiende job vol mogelijkheden en elke dag brengt nieuwe uitdagingen. Met hard werken en discipline ben ik door diverse rangen opgeklommen.

Gedurende mijn loopbaan heb ik gediend in een groot aantal functies binnen UPS waar ik elf jaar in de Maximum Security Upper Prison werkte in Luzira waarvan ik zes jaar de Officer in Charge was, drie jaar als verantwoordelijke voor het leiding geven aan meer dan drieduizend junior medewerkers op het gevangenis hoofdkwartier, drie jaar als Uganda Prisons beheerder en een jaar als gedetacheerd adviseur van de commissaris-generaal van Zuid-Sudan onder de VN-afdeling van vredesmissies operaties. Op dit moment werk ik vier jaar als hoofd van de afdeling Rehabilitation Services van UPS. Terwijl ik werkte als officier belast met de Maximum Security Prison zijn we in 1994 begonnen aan de eerste stappen van de inmiddels beroemde 'open door policy' om van UPS een meer open organisatie te maken. Ik was ook betrokken bij de heropleving van de beroepsopleidingen om gedetineerden in de gevangenis beter voor te bereiden op hun terugkeer in de samenleving tot goede en bijdragende burgers. Momenteel zijn deze programma's uitgebouwd en hebben we onder andere, workshops voor het leren van beroepsvaardigheden en worden kwaliteitsproducten geproduceerd door gevangenen. Aangeboden rehabilitatieprogramma's zijn onder andere: timmerwerkplaatsen, metaalwerkplaatsen, kleermakers ateliers, print secties, sierraad werkplaatsen, etc. Gedetineerden zijn op dit moment in staat om beroepsonderwijs te volgen en vaardigheden en ervaring op te doen in de gevangenis. Ze kunnen tevens examens volgen en officiële certificaten krijgen die hun vaardigheden tonen aan hun toekomstige werkgevers. Op dit moment zijn we betrokken in het formele onderwijs en we zijn ook programma's aan het ontwikkelen die het gedrag en de houding van de gedetineerden positief zullen veranderen. Deze specifieke programma's moeten inspelen op het individuele wangedrag van gedetineerden, zoals kleine diefstallen, berovingen, verkrachtingen, pedofilie, mensen die economische delicten plegen, drugsverslaafden, aan alcohol verwante zaken, etc.

David Nsalasatta De uitdagingen waarmee wij worden geconfronteerd is om deze diensten aan te bieden aan mensen in gevangenissen in een speciale benadering om individuele problemen op te lossen, niet alleen binnen de grootschalige gevangenissen, maar ook binnen de kleinere. UPS heeft meer dan 200 gevangenissen verspreid over Uganda, dus is er behoefte aan een grote investering in termen van middelen, menskracht en financiering. Het aanbieden van revalidatie programma's voor gedetineerden vraagt om een gediversifieerde aanpak, sommige programma's kunnen worden georganiseerd in een klaslokaal, anderen in kleine groepen onder een boom. Specifieke onderwerpen kunnen alleen worden aangepakt na het ontwikkelen van een raamwerk dat we kunnen repliceren naar individuele gevangenissen en individuele groepen.

Helaas beschikt UPS niet over voldoende middelen en financiering om al deze activiteiten te ontwikkelen, dus we zijn actief op zoek naar samenwerkingsverbanden met andere organisaties, internationale gevangenis organisaties, ministeries en NGO's zoals Second Chance Support (SCS) om onze missie van een veilige, humane en corrigerende in bewaring stelling te vervullen die leidt tot de positieve verandering en sociale integratie van de daders. We kijken uit naar blijvende steun en partnerschap.UPS Uganda Prisons Service
13-15 Parliament Avenue
P.O. Box 7182
KAMPALA
Uganda

Tel: +256 (0)414 342136