UPS: Apollo Akankunda

Apollo Akankunda Regional Prisons Commander CR
Apollo Akankunda

Mijn naam is Apollo Akankunda Bakwate een Senior Superintendent of Prisons (SSP) van Uganda Prisons Service (UPS). Ik was tot 19 januari 2013 Officer in Charge (O/C) van de Kigo Main Prison en nu Regional Prison Commander (RPC) van de UPS Central Region. Ik ben geboren op 1 juli 1975 als zoon van de heer John Bakwate en mevrouw Joan Bakwate in een dorp genaamd Bagarama - Kahagiro Nyeibingo gemeenschap - Kebisoni Sub-County, Rubabo County, Rukungiri District in het zuidwestelijke deel van Uganda.

Ik heb lager onderwijs op de Rwabihurwa Primary School gevolgd, ging naar de Makobore High School voor voortgezet onderwijs waarna ik aan de Makerere University een diploma in de Sociale Wetenschappen heb behaald. Ik heb een Bachelors Degree, Post Graduate Diploma in het Onderwijs (PGDE), Post Graduate Diploma in Public Administration and Management (PGDPAM) en momenteel ben ik aan het studeren voor een tweede graads diploma in de Rechten aan Makerere University.

Het is altijd zo geweest en het zal mijn passie blijven om de gemeenschap te dienen en om bij te dragen aan de veiligheid en het sociaal welzijn. Als jonge man was mijn carrièredroom om een soldaat te worden als gevolg van mijn aangeboren verlangen om bij te dragen aan de gemeenschap, maar de wijze raad van mijn moeder motiveerde me eerst te concentreren op studies voor mij bij het leger aan te melden. Maar tegen de tijd dat ik afstudeerde aan de universiteit, had ik mijn focus veranderd op civiele veiligheidsdiensten zoals politie en gevangenissen. Aan de universiteit studeerde ik onder andere disciplines als criminologie wat ik heel erg leuk vond en het deed me realiseren dat gevangenissen het beste alternatief waren voor mijn verlangen van het dienen van de gemeenschap als het gaat over de belangrijkste onderdelen van een passievol leven, namelijk onderwijs en opleiding, maatschappelijk werk en vooral veiligheid.

Mijn diepe verlangen kreeg in 2001 groen licht toen ik bij Uganda Prisons Service (UPS) als een Cadet Assistant Superintendent of Prisons (CASP) werd aangenomen en vanaf het moment dat ik mij begin juni 2001 aanmeldde voor de opleiding heb ik mij geconcentreerd op mijn carrière in gevangenissen als een Correctional Officer en ik heb daar nooit spijt van gehad. Na 14 maanden training werd ik als CASP geplaatst in Kigo Main Prison waar ik begon als Derde in Bevel, later als Adjunct Officer in Charge en in mei 2006 werd ik benoemd tot Officier in Charge (O/C) van Kigo Main Prison, een post die ik tot 19 januari 2013 bekleed heb omdat ik toen werd aangesteld als Regional Prison Commander van de UPS Central Region.

Apollo Akankunda Kigo Main Prison is te vinden in de Mutungo gemeenschap, Makindye Sub-County, Kyadondo County, Wakiso District in het centrum van Uganda aan de oevers van het Victoriameer. Het is een streng beveiligde gevangenis en heeft alle categorieën van gevangenen behalve die ter dood veroordeeld zijn. De gevangenis heeft een gemiddelde bevolking van 1.000 gedetineerden, waarvan 30% veroordeeld. Het mandaat van Uganda Prisons Service (UPS) is bewaring en rehabilitatie van daders. Bij de vervulling van dit mandaat werkt UPS samen met vele belanghebbenden met inbegrip van vrijwillige Non Gouvernementele Organisaties (NGO's) die geïnteresseerd zijn in het werken in samenwerking met UPS om de gevangenen te ondersteunen. Het is in dit kader dat Second Chance Support (SCS) naar Kigo Main Prison kwam om gevangenen te ondersteunen op een aantal gebieden die direct invloed hebben op hun proces van rehabilitatie.

Enkele belangrijke activiteiten die specifiek zijn afgestemd op de rehabilitatie behoefte van de gedetineerden zijn beroepsopleiding (zoals timmerwerk, kleermakerswerk, kunst en ambacht, metselen, enz.), het formele onderwijs, religieuze en sociale begeleiding voor spirituele en gedragsverandering. SCS heeft Kigo Main Prison uitgekozen als hun primaire focus in hun inspanningen om gevangenen in Uganda te ondersteunen. Ik ben bijzonder dankbaar en trots op hun bijdrage op het gebied van welzijn, het herstel van stromend water, formeel onderwijs door de renovatie van de Prison Reformatory School en de gezondheidszorg door middel van de renovatie van het Prison Health Centre. De lopende projecten van renovatie en verbetering van de watervoorziening is een structurele manier in het verbeteren van de levensomstandigheden van de gedetineerden van Kigo Main Prison.

Ik heb de drijvende kracht achter SCS, namelijk Victor & Bea Wildeman, leren waarderen als zeer gericht en met veel interesse in het ondersteunen van gedetineerden en gevangenispersoneel. Tijdens mijn negen jaar verblijf in Kigo Main Prison heb ik geen andere zo geëngageerde NGO als deze meegemaakt met zo'n persoonlijk contact en steun die ze aan de gevangenis geven. Als Officier in Charge van Kigo Main Prison was het mijn belofte om met voortdurende toewijding en inzet samen te werken met SCS en met het geven van begeleiding om ervoor te zorgen dat hun programma goed past in het algemene kader van de transformatie van de gedetineerden in gezagsgetrouwe zelfstandige burgers die beschikken over een zinvol leven na de gevangenis als ze zich weer in hun respectievelijke gemeenschappen vestigen. Het is nu overduidelijk dat de SCS steun aan Kigo Main Prison sterk bijdraagt aan de rehabilitatie van de gedetineerden, een poging waarvan ik wens dat die zowel verticaal als horizontaal kan worden uitgebreid, als de middelen dat toelaten. Last but not least wil ik de Supporters van SCS in Nederland bedanken, zonder wie alle activiteiten van SCS niet mogelijk zouden zijn geweest. 'Weebale nyo' dank u wel namens alle gedetineerden en medewerkers van Kigo Main Prison.UPS Uganda Prisons Service
13-15 Parliament Avenue
P.O. Box 7182
KAMPALA
Uganda

Tel: +256 (0)414 342136