Kigo Prison: Een lijk voor mijn huis

Kigo Josef Ik heet Jozef [niet zijn echte naam] geboren in december 1973 in een klein dorpje in het Sironko District (Uganda). Ik heb geen zussen of broers om mijn angst en verdriet mee te delen. Onvoldoende middelen en mijn vader die in eerste instantie terughoudend was om me uit zijn aanwezigheid te laten gaan, vertraagde mijn vroege scholing. Mijn vader stuurde me naar de lagere school toen ik dertien jaar oud was. Na vijf jaar heb ik de school verlaten omdat ik niemand had die mijn schoolgeld kon betalen. Het gevolg was dat ik ging werken bij een bouwbedrijf waar ik gedurende twee jaar werkte als een pottenbakker. Ik moest hard werken voor mijn ouders die te zwak waren om voedsel en behandeling te krijgen. Uiteindelijk ben ik getrouwd en mijn vrouw baarde drie kinderen voor mij. Hoewel de maatschappij mij verplicht om de meeste van mijn tijd achter de tralies door te brengen, verwacht ik na de gevangenis bij mijn gezin te kunnen zijn.

In juni 2008 werd ik gearresteerd nadat de politie een dode voor mijn huis had gevonden. Ik werd daarop meegenomen naar het politiebureau en mijn zaak was moord. Na een verblijf van dertien maanden in de gevangenis werd ik naar de rechtbank gebracht en veroordeeld tot twintig jaar, want ik miste een goede advocaat die voor mijn zaak pleitte.

Als een Zevende Dag Adventist organiseer ik Bijbelstudies voor christelijke gevangenen. Ik adviseer hen ook om de persoonlijke hygiëne te betrachten. Ik volg ook school in de gevangenis. Vorig jaar was ik de beste leerling onder de gevangenen die slaagden voor het eindexamen van de Lagere school in Oegandese gevangenissen. Mijn foto werd gepubliceerd in de kranten, wat me een goede reputatie gaf als een plichtsgetrouwe leerling. Ik wil passie en hoffelijk in de gemeenschap. De gevangenis heeft mij gerehabiliteerd door het toegang geven aan gevangenen tot onderwijs. Mijn toekomst zal zinvol zijn, omdat ik nu kennis heb en de wetten respecteer.

Second Chance Support is de organisatie die enorm veel werk doet voor de mensen in gevangenissen in Oeganda. Zij zijn begonnen met het renoveren van onze Ziekenboeg, Kliniek, verstrekken van schoolmaterialen, het renoveren van ons systeem van watervoorziening en heeft voetbal als recreatie georganiseerd. Ik feliciteer het volk van Nederland samen met Victor en zijn vrouw Bea voor het hartelijke en ouderlijke werk dat zij voor ons hebben gedaan, de bewoners van Kigo Gevangenis. Second Chance Support zou voor ons ook moeten zorgen voor genoeg school materialen, geneesmiddelen, gezuiverd water, en het plannen van loopbanen voor degenen die de school volgen in de gevangenis. Ik stuur mijn boodschap aan u de Supporters van Second Chance Support in Nederland dat met uw hulp de gevangenen zijn begonnen met een gezond, educatief, gedisciplineerd en godvrezende leven. We wachten met spanning op meer positieve hulp uit uw land.