Kigo Prison: Hoofdonderwijzer

Kigo Prison Hoofdonderwijzer Mijn naam is Hassan (niet zijn echte naam), ik ben geboren in 1976 in het Mpigi district, Centraal Uganda. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in onderwijs, dus het was een natuurlijk feit dat ik na het voltooien van mijn opleiding zelf leraar werd. Onderwijs is de beste manier om de omstandigheden waarin je leeft te verbeteren en de kans te vergroten op een betaalde baan omdat de werkloosheid in Oeganda hoog is.

In 2008 had ik een verschil van mening over een boot, maar werd beschuldigd van het hebben van seks met een meisje onder de zestien. Op 31-jarige leeftijd werd ik veroordeeld tot een gevangenisstraf van 13 jaar en zal ik worden vrijgelaten op 9 september 2018!

Toen ik naar Kigo Prison kwam vond ik de Primary School in de gevangenis in slechte staat met slechts 15-20 studenten, dus vroegen we naar mogelijkheden om de school te revitaliseren. Samen met het Kigo Prison Welfare Department verzamelden we meer gevangenen die zouden kunnen helpen bij een of andere vorm van lesgeven. Binnen korte tijd meldden zich veel meer gedetineerden als student voor een opleiding, zowel de mensen die in voorarrest wachten op hun proces, alsook veroordeelden, mensen die door de rechtbank naar de gevangenis waren gestuurd. Niets te doen te hebben is een van de ergste dingen in de gevangenis, niets te doen hebben met heel veel tijd om na te denken over je problemen. Een andere uitdaging in Oeganda is het grote aantal volwassen mensen dat analfabeet is, zodat het volwassenenonderwijs zoals we dat in Kigo Prison uitvoeren in een grote behoefte voorziet. In een korte periode groeide 'Kigo Prison Reformatory Primary School' zoals wij de school noemden, erg snel, dus moesten we selecteren wie kon deelnemen: mensen die een lange termijn in voorarrest wachten op een proces wegens illegaal bezit van vuurwapens, pedofilie en overvallen, plus veroordeelden. Dit om stabiliteit te brengen in de schoolbevolking en om om te kunnen gaan met het tekort aan schoolmaterialen. In een korte tijd waren we meer dan 130 gedetineerden aan het opleiden!

In de tussentijd zijn we ook gestart met een Kigo Prison Secondary School. Vanaf het begin met slechts S1, hebben we die nu uitgebreid tot S3 en we hopen elk jaar verder uit te breiden tot we een volledig functionerende Secondary School hebben bereikt.

Tot nu toe maken we gebruik van gedetineerden als vrijwillige leraren om de overige gedetineerden te bevrijden van onwetendheid, en om eerlijk te zijn ook om mijzelf bezig te houden. Zo houd ik negatieve gedachten waarom ik in de gevangenis zit weg and in plaats daarvan focus ik op het helpen van anderen en op een betere toekomst. Sinds enige tijd hebben we nu een geüniformeerde schoolleider van Uganda Prisons Service (UPS) omdat ook UPS steeds meer focus legt op correctionele activiteiten om de gedetineerden tijdens hun verblijf in de gevangenis te transformeren.

Onze grootste voortdurende uitdaging is voor verbetering van de kwaliteit van het onderwijs. Er is gewoon behoefte aan alles. Samen met het Kigo Welfare Department bouwen we onderwijs op vanuit het niets. Geen stoelen, geen schoolborden, geen schriften, pennen, krijt, tot aan studieboeken. Sinds Second Chance Support (SCS) hun activiteiten in Kigo Prison zijn gestart hebben we nieuwe hoop op een betere toekomst. De school moeten officieel worden geregistreerd, zodat we officiële leerkrachten en schoolmaterialen krijgen van het Ministerie van Onderwijs en Sport. Dit vereiste dat de gebouwen drastisch werden verbeterd en om fatsoenlijk meubilair te verstrekken, een renovatie die met grote vaart gaande is. Naast basiseducatie zal SCS ons ook een Study Centre geven, zodat gedetineerden kunnen beginnen met lezen en het verkrijgen van computer training in plaats van inactiviteit.

We willen de aanhangers van SCS bedanken voor hun niet aflatende steun aan het onderwijs van de gedetineerden van Kigo Prison. Met uw hulp kunnen we gedetineerden transformeren tot de wet nalevende en zichzelf ondersteunende en bijdragende burgers.